tiistai 1. syyskuuta 2015

Pienvittuilijan juurilla Nokian varjossa

Pienvittuilijan juurilla ollaan Latistajien kappaleessa Nokian varjossa.
(Äänessä ja sanoissa Jarmo Stoor, soittimissa ja sävelissä Heikki Hallanoro)

Saman nimisen romaanin kirjoitin Kestävää kehitystä -kirjan kirjan sensuroiduille raunioille.
Kestävää kehitystä ilmestyi vuonna 2007. Nokia oli vielä voimissaan. Jorma Ollilasta oltiin puuhaamassa presidenttiä.
Vähän aikaisemmin olin pompannut tai ponnahtanut irti it-maailman oravanpyörästä, joka jo vemputti arvaamattomasti puolelta toiselle.
Kirjoitin Kestävää kehitystä -kirjan Nokian alas luisumisen syistä alihankkijan näkökulmasta katsottuna.
Kirja kohtasi jo jotain säikähtäneen kustantajan toimesta sensuuria. Nokia nimi poistettiin nimestä ja se vaihdettiin positiivisvivahteiseen kestävää kehitystä -nimeen. Kirjan kanteen lyötiin varmemmaksi vakuudeksi palikat, jotka viettivät ylöspäin. Kirjasta myös poistettiin kokonaisia pätkiä. Vuonna 2013 kirjoitin kirja uusiksi ilman sensuuria. 
Nokian varjossa kappale on koottu romaanin otteista    

Linkki musisoituun otteeseen Nokian varjossa:

Alla Nokian varjossa –romaanin takakansiteksti pohjustamaan kappaletta.

**Riipaisevan ajankohtainen teos Nokiasta ja it-alasta.

”Nokia myi alihankkijansa, tukijalkansa, ja jätti ne ajelehtimaan oman onnensa nojaan. Tuuppasi ne kansainvälisten mustekalafirmojen ahnaisiin lonkeroihin. Nokian arvonsa tuntevista osista etuineen tuli Nokia-vampyyrin loputtoman imun kohteita.”

Nokian varjossa  -kirjan kehyksenä toimiva Kestävää kehitystä ilmestyi vuonna 2007. Vaikka se joutui kustantajan karsimaksi, se oli tarkka ajankuvaus ja ennakoi tulevia.
Vuonna 2007 Nokia oli voimissaan ja Jorma Ollilasta oltiin tekemässä Suomelle presidenttiä.

” Ollila sensuroi Nokia-kritiikin lehdistä. Suuri johtajamme uhkaa siirtää Nokian pois Suomesta ja tekee sitä samalla. Johtajamme on huolissaan nuorten miesten ylipainosta. Hän on huolissaan nuorten miesten yleiskunnon laskusta. Hän antaa Suomelle neuvoja suhteessa globalisaatioon. Jorma Ollila antaa meidän ymmärtää, että hän ymmärtää kaiken meitä selvemmin. Jorma Ollilan sallitaan antaa se kuva, kuten annettiin Kekkosenkin. Kekkonen sentään selvitti meidät kuiville Neuvostoliiton kahleista. Jorma Ollila vain myy meidät eniten tarjoavalle.”

Kestävää kehitystä vaiennettiin mediassa Nokia-kriittisyydessään kuoliaaksi. Kuultuaan, että kirjassa arvostellaan Nokiaa ja Ollilaa, toimihenkilöunionin toimittaja katosi vessaan pesemään käsiään, eikä palannut. Myöhemmin toimittaja ei vastannut kirjailijan soittoihin.

Nokian varjossa  -kirjan päähenkilö Timon elämä ajautuu sivuraiteelle. Yt:stä yt:hen sinkoilleen miehen avioliitto hajoaa ja tilalle astuu uusi rakkaus. Mutta onko sekään miltä alkuun näyttää?

Jarmo Stoor on työskennellyt Oulussa it-alalla yksitoista vuotta mm. esituotanto-osaston johtajana maailman suurimmassa kännykkäantenneja valmistavassa yrityksessä. Nokian varjossa on asiantunteva kannanotto, joka perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin Nokian alihankkijan leivissä.

 ”Enää ei merkinnyt muu kuin osakkeenomistajien etu. Ja se oli hyvin nopeasti kerrottu: maksimaalinen voitto minimaalisessa ajassa.”

 ”Kokonaisen tehtaan voi lakkauttaa Suomessa ja jopa Saksassa. Työt voi siirtää Kiinaan ja Romaniaan tai vaikka Afrikkaan.”**
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti