tiistai 24. maaliskuuta 2020

Ruotsi voittaa meidät koronassakinPienvittuilija ei haluaisi ennustaa ruotsalaisten, noiden ainaisten Hannu Hanhien menestystä, mutta vahvasti näyttää siltä että Ruotsi voittaa jälleen Suomen ja samalla koko Euroopan mestaruuden. Kyseessä ei ole nyt jääkiekon MM-kisat ja ne kuuluisat ottelun viimeiset 40 sekuntia vaan korona-epidemia. Ruotsalaisten kylmäpäisyys ja uskallus rohkeisiin omannäköisiin ratkaisuihin on kuitenkin tämänkin turnausvoiton taustalla. Sinnikäs Ruotsi kieltäytyy menemästä polvilleen koronan edessä vaikka Suomi ja muu Eurooppa jo ryömivät kieli maata viistäen.

Pienvittuilija ennustaa, etteivät läheskään kaikki ruotsalaiset kuole koronaan eikä Ruotsin talous kaadu koronan pelkoon. Epidemian jälkeen Ruotsi jatkaa menestystarinaansa ilman tolkuttomia aineellisia ja henkisiä menetyksiä ja korona-kamppailun päätössummerin soitua, meillä taas ihastellaan ja kadehditaan kylmäpäisiä ruotsalaisia.Syy miksi Ruotsi ei ole lähtenyt rajoittamaan ihmisten elämää rankalla kädellä kuten Suomessa on tehty, on yksinkertainen: viranomaiset eivät usko rajoituksista olevan mitään todellista hyötyä. Tauti tulee kun on tullakseen. Ruotsissa ymmärretään, että koronassa on kyse nimetystä influenssasta, jonka leviämistä ei voida kuitenkaan estää. Rajoituksilla voidaan ainoastaan hidastaa epidemian etenemistä, siksi ne tulee mitoittaa oikein. Ei kannata ampua ikkunassa kävelevää kärpästä haulikolla. Koronan eteneminen pysähtyy vasta kun tarpeeksi suuri osa väestöstä on sairastanut taudin tai siihen kehitetään toimiva rokote.


Ruotsalaisten perustelut, ettei yhteiskunnan jäädyttämiseen ole lähdetty ovat järkeenkäyviä:

Iltalehti 23.3.2020


”Tähän perustuu Ruotsin poikkeava strategia koronataistelussa – ”Ottanut täysin eri linjan muihin Euroopan maihin verrattuna”

Ruotsissa yhteiskunta on pysynyt avoimena koronakriisistä huolimatta.

…Epidemian kannalta on tärkeää laskea virukselle niin sanottu R0-luku. Se kertoo, kuinka monta ihmistä sairastunut tartuttaa väestössä. Esimerkiksi tuhkarokon R0-luku on 10-15 ja normaalin kausi-influenssan vastaavasti noin 1,5.

Luku ei ole universaalisti sama. Maissa, joissa on korkealaatuinen ja toimiva terveydenhuolto sekä hyvä seurantajärjestelmä, on paljon helpompi pitää R0-luku alempana kuin heikomman infrastruktuurin maissa.

Ruotsi uskoo, että se kuuluu tässä vertailussa maailman kärkipäähän. ”
Tätä Iltalehdestä lainattua lausetta voisi jatkaa; kuten kuuluu Suomikin.


Tämän päivän Helsingin Sanomien mukaan: ”Ruotsi on hiukan isompana ja kansainvälisempänä naapurina ollut epidemian kannalta koko ajan Suomea edellä. Ruotsissa oli maanantaina vahvistettu yli 2 000 tartuntaa, joista kymmenet vaativat tehohoitoa. Kuolleita on 25.
Suomessa tartuntoja on 700, joista 13 on tehohoidossa. Yksi on kuollut.”


Yöllä muistin vuosia sitten A-studiossa kuulemani kommentin. Sen lausui Kelan hiirenharmaa virkamies liian pienessä puvussa, hiukset pälvikaljun päälle kammattuina. Siinä oli mies, jota ei olisi missään nimessä saanut päästää televisioon vastaamaan toimittajan ahnaisiin kysymyksiin.
Toimittaja tenttasi miestä vanhusten influenssakuolemista: ”Minä kysyn nyt teiltä: Miten aiotte estää vanhuksien kuoleman?”
Mies tärisi ja nikotteli suustaan sekavia lauseita tilastoista.
”Minä kysyin miten? Vastatkaa nyt hyvä mies selvällä suomenkielellä!” toimittaja jatkoi.
”Mutta kun… Kuolleisuus on sata prosenttia!” kiekaisi Kelan tilastomies ja sai toimittajan hiljaiseksi.
Niinpä! Ymmärsin vastauksen. Joku kuitenkin kuolee ja kaikki kuolevat lopulta johonkin. Mutta kysymys onkin mihin kuollaan. Kun yksi välttää koronan, kuoleeko toinen elämän toivottomuuden edessä oman käden kautta?

Tästä meillä Suomessa on kokemusta. Jokainen joka muistaa 1990-luvun laman konkurssiaallon ja sitä seuranneen itsemurhien ja toivottomuuden ajan, tietää talouden kurjistumisen sairastuttavan koko yhteiskunnan ja tappavan siinä missä sairaudetkin. Monet sairaudet kasvavat ja voivat hyvin laman keskellä kun ihmiset voivat huonosti. Pienvittuilija on kokenut 1990-luvun laman, eikä sellaista haluaisi enää kokea.

Pienvittuilija pelkää, että yrityksien ja yksityisien ihmisten ajautuminen konkurssiin tulee olemaan se koronan hinta, varsinkin jos korona-kriisi pitkittyy eikä rajoituksista uskalleta luopua ajoissa. Näin Pienvittuilija ennustaa ja toivoo samalla sydämensä pohjasta olevansa väärässä.

Pienvittuilija on myös varma, että moni suomalainen olisi valmis sairastamaan koronan pois alta, kunhan estetään 1990-luvun laman kaltainen yhteiskunnan pysähtynyt toivottomuus, kunhan estetään konkurssikorpien syntyminen lähiöitä peittämään, kunhan estetään avioerot ja köyhyysaalto jonka seurauksena lapset perivät vanhempiensa huono-osaisuuden. Kahden viikon influenssa sinne tänne on pieni hinta näihin seurauksiin verrattuna.


Ote: Ylen artikkeli 1990-luvun laman lapsista


”90-luvun laman lapsista tehty poikkeuksellisen laaja tutkimus piirtää karun kuvan huono-osaisuuden periytymisestä. Rekistereihin perustuvasta tutkimuksesta käy ilmi, että joka neljännellä vuonna 1987 syntyneellä on tilillään rikoksia tai rikkomuksia, joka viidennellä on ollut mielenterveysongelmia ja että joka kuudes on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa."

Aatelkaapa ite!Positiivinen jälkikommentti:

Pienvittuilija huomasi tyytyväisenä, että Iltalehti teki jutun juuri samasta vuoden 2018 influenssatilastosta (27.3.), jonka jutussani tuon esille. Tosi tärkeää. Vähentää liallista hysteriaa, kun koronainfluenssa rinnastetaan muihin influenssoihin.
https://www.iltalehti.fi/flunssa/a/88633fab-7501-4f25-a33d-52f52eb69b5d
Kismittävä jälkikommentti:

30.4.2020 Iltalehdessä on juttu, jossa WHO:kin kehuu Ruotsin mallia,

Hannu Hanhien voitto valitettavasti häämöttää. Tässä ennustuksessa  Pienvittuilija ei olisi halunnut olla oikeassa:  
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/36d1632e-f115-40a7-9a7f-6d6e995c0c56


Blogiteksti löytyy myös täältä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti