tiistai 18. huhtikuuta 2017

Itäinen matkaraportti
Pienvittuilijan ensimmäinen Venäjän matka takana. Viipurista kotiuduttiin eilen. Matka tuntui oikealta matkalta ulkomaille. Kieli, valuutta ja kirjaimetkin vaihtuivat. Rajan jälkeen ilmakin tuntui muuttuneen venäläiseksi. Lunta satoi hiljakseen radanvarren ryteikköiseen metsään.

Entisestä neuvostomeiningistä ei Viipurissa ensisilmäyksellä ollut tietoakaan. Kauppoja oli vieri vieressä, kahviloita ja sushiravintoloita oli valittavaksi asti. Kaikki näytti olevan ihanasti rempallaan, mutta päällisin puolin elämä vaikutti olevan samanlaista kuin meillä. Nuorison muoti mukaili läntistä muotia ja oli tätä päivää.

Ensi hämmästyksen jälkeen Pienvittuilija havaitsi myös toisen aikakauden läsnäolon. Sen luojana on määrätietoinen hallitus, eivät tavalliset venäläiset. Mieleen putkahti elävästi kuvat ja kirjoitukset 1930-luvun Saksasta: Kirjakaupasta löytyi alle kouluikäisille lapsille suunnattu kirja "Sotaparaati". Kirja soittelee kuvaketta painamalla iloisia sotaloruja ja tekee tykin ja rakettien äänet tutuiksi.

 "Putinjugendin" lapsisotilaisiin törmäsi kadulla.
 

 Kauppahallissa myytiin mukeja, joissa Putin ja Trump ovat jakaneet maailman keskenään. Suomi ja koko Eurooppa kuuluvat kuvassa Venäjälle. Muutenkin Putinmania on vallalla. Erilaista Putin-mukia riitti ja T-paidassa komeili kuva, missä Putin pieksää Merkeliä ja Obamaa.


 

Viipurissa talot hajoavat käsiin ja tiet ovat lähes ajokelvottomia, mutta se mihin satsataan, on armeija, ei kunnossapito. Televisiossa ja lehdissä kansalle toitotetaan vaihtoehtoista totuutta. Jos näistä ennusmerkeistä ei huolestu, niin ei tunne historiaa. Sotaa siellä rakennetaan.

Pienvittuilija on useasti ennenkin ennustanut onnistuneesti tapahtumia ennakkoon. Tällä kertaa Pienvittuilija on vain mielissään, jos onkin väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti