torstai 8. joulukuuta 2016

Juha Sipilälle Ylen uhkailu on jo perinne



Juha Sipilälle Ylen uhkailu on jo perinne

Pienvittuilija on näin itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa huolissaan tästä vielä niin hyvästä Suomesta.
Suomesta on muodostumassa sananvapauden kehitysmaa. Se, että poliitikkoja ja valtaapitäviä voi kritisoida ja heidän toimensa tuoda julkisen vapaan keskustelun piiriin, vaikuttaa ratkaisevasti siihen millaisessa maassa elämme. Sananvapauden rajoittaminen mahdollistaa sellaiset tapahtumaketjut, jotka eivät kestä päivänvaloa. Näissä häviäjänä on aina tavallinen ihminen. Se sama, joka katsoo aamulla peilistä unisilla silmillään alkavaa päivää. Sananvapaus on taistelemisen arvoinen asia.

Tiivistelmä tulevasta

Yhtä sananvapauden sotanäytelmää on Pienvittuilija joutunut seuraamaan hyvin läheltä. Kyseessä on Juha Sipilän hyökkäys Yleisradiota ja sen riippumattomuutta kohtaan. Hyökkäyksessä jäin itse pahaan välikäteen, kun minusta kirjailijana kertovassa ohjelmassa oli maininta tulevan Motelli-romaanin sivuhenkilöstä. Kyseessä oli Juha Sipilä ”ei niin suloisen myrkynkeittäjän”  -hahmossa.  Jouduin todistamaan uhkailuja, joilla Yleä painostettiin Ajankohtaisen Kakkosen  -ohjelman hyllyttämiseen. Ensin ohjelman esitysaikaa siirrettiin kuukaudella, yli Helsingin kirjamessujen, joka tietenkin harmitti minua tuhdisti. Kun ohjelma viimein esitettiin, oli minun kirjailijakuvani siirretty ohjelman alusta, ohjelman loppuosaan.
Mitä ohjelman jälkeen sitten tapahtui, on myös oma juttunsa. Tämä nykyinen sananvapaussota Yle-kriiseineen on jatkumoa tälle uhkailuperinteelle.


Viime päivistä

Viime päivinä on vuotanut julkisuuteen tietoja, että Juha Sipilä olisi uhkaillut Ylen toimittajia olemaan hiljaa häneen kohdistuvista jääviysepäilyistä. Julkisuuteen vuosivat Juha Sipilän Ylen toimittaja Salla Vuorikoskelle lähettämät sähköpostit.
Juha Sipilä väitti omassa lausunnossaan, että Ylen uhkailu olisi ainutkertainen kiivastuksissa tehty teko. ”Meni ihon alle. Toimin tunnekuohun vallassa”, kuten Sipilä asian muotoili keskiviikkona 30.11. pääministerin tiedotustilaisuudessa. Vähän kuin herra pääministeri olisi ollut hetkellisesti syyntakeeton. Että kyseessä olisi ainutkertainen teko. Näin ei ole asian laita. Juha Sipilä on uhkaillut Yleä jo vuosia ennen nykyistä kriisiä. Tästä Pienvittuilijalla on henkilökohtaista kokemusta.

Mennäänpä ajassa taaksepäin vuoteen 2013.

Ajankohtainen Kakkonen teki minusta kirjailijadokumentin 5.11.2013. Pääpaino oli Sieluhäkki-romaanissa, joka oli juuri ilmestynyt. Kerroin haastattelussa tulevasta romaanistani Motelli ja sen yhdestä hahmosta ”ei niin suloinen myrkynkeittäjä”, eli Juha Sipilästä ja hänen johtamansa Solitran työsuojelurikkomuksista.

Pidin asian kertomista tärkeänä, jopa niin tärkeänä, että annoin asian vuotaa julkisuuteen, vaikkei Motelli-romaania ollut vielä edes julkaistu. Toimittajan kysyessä onko totta, että tulevassa romaanissa on Juha Sipilä myrkynkeittäjän hahmossa.  Vastasin väitteen pitävän paikkaansa. Päätös oli rankka, mutta syntyi nopeasti. Sananvapaus on todellakin suojelemisen arvoinen asia. En halunnut valehdella suojellakseni tekoja, joita en hyväksy. Tiesin, että Sieluhäkistä tehdystä jutusta ei kukaan muista kuin tuon Sipilä paljastuksen. Jos olisin valehdellut asiassa, niin minun olisi ollut hyvin vaikea sietää itseäni sen jälkeen. Työsuojelurikkomusasia oli vaivannut minua niin paljon, että siitä oli muodostunut kantava teema Motelli-romaaniin: ihmisten välinen vallankäyttö heikomman osapuolen näkökulmasta katsottuna. 

Mainittakoon että kun aloin kirjoittaa romaania, oli Juha Sipilä vain yrityskaupoilla rikastunut miljonääri, ei vielä edes kansanedustaja.
Ajankohtaisen Kakkosen ohjelman aikaan Sipilä oli Keskustan puheenjohtaja ja Motelli-romaanin ilmestyessä jo pääministeri.

Mitä Juha Sipilä tekikään, kun hänelle annettiin ennakkoon mahdollisuus vastata Ajankohtaisessa Kakkosessa esitettyihin tietoihin:

Ajankohtainen Kakkonen ja Yle sen esittäjänä saivat uhkausryöpyn niskaansa. Sen sijaan, että Juha Sipilä olisi vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin, hän yksinkertaisesti painosti Yleä luopumaan jutun esittämisestä.

Sipilä tuli julkisuuteen Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisvaatimuksillaan samana päivänä 5.11.2013, kun Ajankohtaisen Kakkosen jutun oli tarkoitus tulla ulos. Ohjelma tuli ulos uhkailuista huolimatta, mutta ennen sitä minun piti vakuutella Ylen johdolle, että väitteeni pitivät paikkansa, kuten hyvään journalismiin kuuluukin.

Todiste uhkailusta

Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisvaatimus oli Juha Sipilän henkilökohtainen keksintö, minkä todistavat samana päivänä julkaistut keskustan kansanedustajien yllättyneet kommentit asiasta.

”Verkkouutiset: Keskustan kansanedustajat hämmästyivät Sipilän Yle-ehdotuksesta
Keskustan ryhmäjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan Yle-veron indeksikorotuksesta ei ole sovittu mitään uutta.
Kokoomuslaisen Verkkouutiset-verkkolehden mukaan keskustan kansanedustajat ihmettelevät puheenjohtaja Juha Sipilän eilistä lausuntoa Yle-veron indeksikorotuksesta…”
Eli hyvällä syyllä voi sanoa, että Juha Sipilälle Ylen uhkailusta on muodostunut jo perinne.
Vaatimus syyttämättäjättämiselle hetkelliseen mielenhäiriöön vedoten, on täten perusteeton.

Sipilän väitteet puolustuskyvyttömyydestä

Sipilä myös väittää, ettei hänelle ole nyt meneillään olevassa jääviysjupakassa annettu kunnon mahdollisuutta puolustautua. Hänelle annettiin se mahdollisuus, kuten annettiin ennen Ajankohtaisen Kakkosen juttuakin. Silloin Sipilä ei käyttänyt mahdollisuutta vaan hyökkäsi Ylen kimppuun. Tässäkin Sipilä toistaa itseään. Hänellä on pääministerinä mahdollisuus tulla julkisuuteen kertomaan oma kantansa koska tahansa, vain mielikuvitus on rajana miten ja missä.

Julkisuudessa esitettiin Ajankohtainen Kakkonen  -ohjelman jälkeen syytöksiä minua vastaan.  Sarasvuo muun muassa haukkui minua suorassa tv-lähetyksessä, suudeltuaan ensin Juha Sipilän kättä. Mainittakoon, ettei Sarasvuo antanut minulle mahdollisuutta puolustaa itseäni ja tietojani. Minulle ei lähetetty kysymyksiä etukäteen, eikä minua kutsuttu ohjelmaan puolustamaan itseäni.

Juha Sipilän työsuojelurikkomuksien todenperäisyydestä:

Sipilä väitti viestissään Salla Vuorikoskelle, että Motelli-romaanissa mainitsemani työsuojelurikkomukset Sipilän omistamassa Solitrassa olisivat tuulesta temmattuja. Totuus on, että väitteet on todettu paikkaansa pitäviksi. Muutenhan tässä istuttaisiin linnassa tai ainakin käräjillä. Ajankohtaisen Kakkosen juttu tuli ulos 5.11.2013 ja siinä sivuttiin tulevaa kirjaani ja "Ei niin suloista myrkynkeittäjää" siinä. Työsuojeluraportit, jotka todistivat puheeni ja kirjoitukseni oikeiksi julkaistiin Iltalehdessä jo 8.11.2013. Otsikolla: Viranomainen antoi nuhteet Juha Sipilän johtamalle yritykselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti