lauantai 18. helmikuuta 2017

Valemedian uutisten levittäjät Facebookissa

Minulla Facebookissa kaverina voi olla ihminen, joka on lähes kaikessa erimieltä kanssani. Erilailla voi ajatella, kunhan ihminen osoittaa ajatuksissaan älykkyyttä ja tekee päätelmänsä omista lähtökohdistaan. Tällainen keskustelu on tervettä ja henkisesti rikastuttavaa, vaikka toisen ihmisen ajatukset väliin suututtaisivat. Keskustelu toisella tavalla ajattelevan ihmisen kanssa ei välttämättä johda mihinkään ratkaisuun, mutta ei ole pelkkää sontaakaan. Kirjailijana ei ole haitaksi kuulla omasta näkemyksestä poikkeavia kantoja.
 
Facebookista törmää myös älykkään keskustelun täydelliseen vastakohtaan: Valemedioiden levittäminen ja niiden stereotyyppisten ajatusten kritiikitön apinoiminen. Näistä päivityksistä on järki kaukana, eikä niiden lukemisesta omalla aikajanalla jää kuin myötähäpeä ja sääli jakajaa kohtaan.

Kun Matisse kuoli, Picasso sanoi: ”Nyt ei tarvitse enää keskustella kenenkään kanssa. ” Tilanne ei nyt onneksi ole kuitenkaan näin paha. En vain usko saavani mitään näistä Facebookin aikajanalle ilmestyvistä valemedian jutuista enkä usko elämäni hitustakaan rikastuvan näiden juttujen jakajien henkisestä pääomasta.

Tästä lähin poista Facebook-kavereistani näitä Valheenpaljastajan valemedian uutisia (ja näiden johdannaisia) jakavat ja kannattavat. Kehotan kaikkia muitakin tekemään näin ja jakamaan tätä ajatusta eteenpäin. Valemedioiden levittämälle uutis-saasteelle on laitettava stoppi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti