tiistai 4. huhtikuuta 2017

Pakkopalautukset Afganistaniin. Raskaana olevan naisen paikka.
Pienvittuilijalta menivät yöunet, kun luki keskustelua pakkopalautuksista Afganistaniin. Mihin politiikka on menossa? Pelinappuloiksi kelpaavat jo kaikkein heikoimmatkin.
  
Luin Facebookissa keskusteluketjua, jossa ammattipoliitikko nostatti esiin Ville Niinistön lausunnon pakkopalautuksista. Niinistö sanoi Afganistaniin palautettavassa koneessa olleen lapsia ja raskaan oleva nainen. Alkuun poliisi tyrmäsi tämän väitteen ja Niinistö pyysi lausuntoaan anteeksi. 

Huokaisin helpotuksesta. Ei sentään raskaana olevia naisia lähetetä sodan keskelle. Ei meiltä Suomesta. Meillä ollaan vielä tolkun ihmisiä. Mitä nyt juodaan itsemme sekaisin ja sitten tapellaan nyrkit savessa, mutta tapellaan itsemme veroisia vastaan. Se on se pointti. Selkeästi heikomman kimppuun ei käydä. Melkein uskoin jo, ettei lapsia haeta koulusta kesken tunnin ja viedä turvasäilöön odottamaan pakkopalautusta eikä varsinkaan raskaana olevia naisia palauteta Afganistaniin. Eihän viimeisillään raskaana oleva nainen saa lentää lentokoneella edes Kanarian saarille.

Luulin, että syy tämän keskustelun käymiseen olisi inhimillisyys, jota kuitenkin löytyy tarvittaessa. Olinpa pahasti väärässä, suorastaan naiivi. Kyllä palautetaan niin lapsia kuin raskaana olevia naisiakin. Syy raskaana olevan naisen palauttamisen peruuntumiseen oli loppujen lopuksi hallinto-oikeuteen jätetty toisesta karkotuspäätöksestä tehty valitus. Raskaana olevalla naisella kävi tsägä, muotoseikka pelasti. Toistaiseksi. 

Poliittista hipellystä koko keskustelu. Puolueen kannatuksen nosto kunnallisvaaleissa Hyrynsalmelta Hauhon kautta Ouluun on tärkein motiivi. Todella masentava ja jopa nihkeä on tämä keskustelun nostatus. Nämä poliittiset pelinappulat kun ovat ihmisiä kaikkein heikoimmasta päästä, lapsia ja raskaana olevia naisia. He eivät ole niitä nuoria riskejä miehiä, joita mummot kavahtavat yön pimeydessä ja jotka kaikki voidaan leimata aina tarpeen tullen terroristitaistelijoiksi.

Totuus kohun takana. Iltalehti 4.4.2017

"Turvapaikanhakijaperheen käännytyspäätös ei ollut lainvoimainen, koska siitä oli valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen 21. helmikuuta ja asian käsittely oli kesken. Täytäntöönpanon peruminen ei siis johtunut siitä, että yksi kielteisen päätöksen saaneista oli raskaana ja kaksi lapsia. Raskaus tai alaikäisyys ei ole este pakkopalautukselle."
Totuus pakkopalautuksista. Iltalehti 4.4.2017


Tämän aamuisessa iltalehdessä lisää paukkuja pannuun (5.4.2017):


Migri vahvistaa: Lapsia ja raskaana olevia on pakkopalautettu Afganistaniin

”Aikuisten lisäksi myös lapsia on pakkopalautettu Afganistaniin, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.
– Ei meillä ole missään todettu, että raskaana olevia ei koskaan palauteta, lapsia ei koskaan palauteta. Ei tällaista kategorista kieltoa ole.

Repo kertoo, että tänä vuonna reilu sata yksin Suomeen tullutta alle 18-vuotiasta turvapaikanhakijaa on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.
Repo ei halua ottaa kantaa tähän yksittäistapaukseen, mutta kertoo, että joskus viimeisillään raskaana olevia ei palauteta lähtömaahan, vaikka se muuten olisi tehty.

– Raskaus ei ole sairaus, mutta operaatiota voidaan siirtää, jos lento on vaaraksi henkilölle, hän kertoo.

Sipilä tekopyhyyden temppelin huipulla:

Pääministeri Sipilän oikeustajuun ei raskaana olevien naisten pakkopalautus kuulemma sovi. Ja samaan aikaan näin tehdään hänen johtamansa hallituksen siunauksella. Sipilä kehtasi vielä naljaista Ville Niinistöä:
”Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Ilta-Sanomien suorassa lähetyksessä, että hänen oikeustajuunsa ei mahdu, että raskaana olevia tai lapsia palautettaisiin Afganistaniin.

– Pitäisi aina faktat olla kohdallaan. Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia. Poliisilta saatujen tietojen mukaan lento on sujunut rauhallisesti ja kaikkien ihmisoikeussopimusten mukaan on toimittu, Sipilä sanoi.”

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti