lauantai 22. elokuuta 2015

Pääministeri räppi

Motelli-romaaniin pohjaava Pääministeri räppi löytyy nyt YouTubesta.
https://www.youtube.com/watch?v=mM-a0M5_z3o

Automaattitarkennus Jarmo Stoorin romaanin Motelli (Into, 2015) sivujuonteeseen. Äänessä ja sanoissa Jarmo Stoor. Soittimissa ja sävelissä Heikki Hallanoro.

"Köyhät kyykkyyn, miljonääri jyrää! Köyhät kyykkyyn ei se tiedä hyvää."


Kopio Pienvittuilijamaisesta YouTube-videon päivitetty esittelyteksti, joka löytyy
videon alta "näytä lisää" -kohdasta.


Jarmo Stoorin kappaleen taustoitusta:

JARMO SOLITRALLA
"Olin aikoinani töissä Sipilän Solitrassa. Sillä firmalla Sipilä hankki miljoonansa.
Silloin vuonna -94 olin elektroniikkateollisuuden tuotantotekniikka erikoiskurssilla. Olimme ensimmäinen juuri sille alalle koulutettu porukka. Koostuimme insinööreistä ja teknikoista. Kurssin ohjelmaan kuului mm. kymmeniä yritysvierailuja, joiden aikana teimme jonkin kehitystyön yrityksen käyttöön. Sen kurssin lopuksi päädyin Solitralle menetelmäsuunnitteluharjoitteluun.
Sokki oli melkoinen. Työolot olivat kauheat. Myrkkyä oli lattiat märkänä ja ilma sakeana lyijypitoista juotostinahöyryä. Ilmastointia ei ollut ja hallissa oli kuuma kuin ruotsalaisessa saunassa. Tuli ihan Kiinalainen olo.
Parannukset olisivat maksaneet vain prosentteja liikevaihdosta ja promilleja Sipilän saamasta myyntivoitosta.

KOHU AJANKOHTAISEN KAKKOSEN DOKUMENTISTA
Tästä työsuojeluasiasta nousi kohu jo vuonna 2013, kun Ajankohtaisessa kakkosessa oli Sieluhäkki-romaanin (Into 2013) tiimoilta minusta kirjailijadokumentti. Samassa ohjelmassa Sipilän työsuojelurikkeet nousivat esille, kun tuli puheeksi seuraava, nyt jo ilmestynyt, Motelli-romaani (Into 2015). Sipilä kiisti kaikki rikkomukset ja leikki muistamatonta. Iltalehti kaivoi esiin työsuojelutarkastajan lausunnon joka oli päivätty jo paria vuotta aikaisemmaksi kun olin ollut töissä Solitralla ja siinä oli sanatarkasti samat asiat, jotka olin maininnut. Muutenhan varmaan olisin joutunut käräjille syytettynä herjaamisesta.
Itse en halunnut nostaa asiasta kohua vaalien alla. Minulla ei ole mitään erityistä intohimoa  politiikkaan, varsinkin kun vaalien voittajaehdokkaat Sipilän lisäksi olivat Soini ja Stubb.
Mutta heikomman sortamista en voi sietää. Ja sitä Sipilä nyt tekee. Sipilän johtama hallitus leikkaa niiltä kaikista heikoimmilta ja ajaa Suomea luokkayhteiskunnan suuntaan. Tästä olen kirjoittanut enemmänkin Pienvittuilijan päiväkirja -sivulla. Kiteytettynä asian voisi tiivistää toteamukseen, ettei vähän yli kolmikymppisenä miljonääriksi ajautunut nuori mies ymmärrä heikossa asemassa olevia ollenkaan. Haiskahtaa ihan pahuudelle.

MYYTTI SUURESTA JOHTAJASTA
Vaalien alla ihmettelin sitä, että Sipilän ei tarvinnut juuri kommentoida mitään asiaa. Olla vaan olevinaan menestykseen firman ohjannut johtaja. Siinä on toinen kupla, jota ei koskaan puhkaistu. Sipilä ei perustanut Solitraa, eikä keksinyt menestykseen johtaneita keksintöjä. Sipilä sai Solitran keksijä Lauri Kuokkaselta. Kuokkanen oli jo aikaisemmin perustanut LK-productin, sitten Solitran ja myöhemmin Ultracomin. LK:n Kuokkanen oli jo myynyt Nokialle.
Kuokkanen myi Solitran Sipilälle 30 000 markalla, hirvittävästi todellista myyntihintaa halvemmalla. Kuulin Motelli-romaanin viimeistelyvaiheessa mielestäni varmalta taholta, että Kuokkanen olisi myynyt firman halvalla koska halusi yrityksen pysyvän suomalaisten hallussa. Sipilä piti Solitraa itsellään alle kaksi vuotta ja myi sen 3400-kertaisella voitolla amerikkalaisille. Keksijäpellestä oli tullut pelkkä pelle. Tarina päätyi Motellin sivuille ja tähän rap-kappaleeseen. 

MOTELLI-ROMAANIN TEEMA
Kun pidin Motellia 400 metriä Solitrasta, niin kokemukset kummittelivat mielessä.
Sipilän Solitrasta syntyi yksi kantavista ajatuksista Motelli-romaaniin: ihmisten välinen vallankäyttö heikomman osapuolen näkökulmasta katsottuna. Pikkuhiljaa teemasta kasvoi kokonainen romaani Motellin vivahteikkaan ihmiskirjon ympärille ja Sipilä jäi pieneen sivuosaan.
Motellin Solitra-kuvauksista tuli vaivihkaa vielä yhteiskunnallisempia kuin alun perin tarkoitin. Kun aloin kirjoittamaan Motellia, niin Sipilä oli laakereilla lepäävä miljonääri. Kun kirja alkoi valmistua, oli Sipilästä tullut Kepun puheenjohtaja ja nyt kun kirja elokuussa 2015 ilmestyi, oli Sipilästä tullut pääministeri.

MIKSI RÄPPI
Motellia kirjoittaessa noudatin tiukasti mottoani jonka mukaan yhteiskunnallisuuden on sovittava juoneen ja mahduttava teemaan. Siitä ei saa tulla lukukokemusta latistavaa itsetarkoitusta. Lukijan periaate varmasti palkitsee, mutta kirjailijaan jäi kytemään ylimääräinen lataus. Sille oli löydettävä purkautumistie ja niin Latistajien toimesta syntyi Pääministeri räppi. Se on ensimmäinen Latistajien kappale, jonka sanat vain mukailevat kirjan sisältöä, eivätkä ole suoria lainauksia tekstistä.
Pääministeri räpissä saa paahtaa täysillä. Se on vapauttavaa!

TRIKLOORIETYLEENI
Muuten tässä räpissä mainittu trikloorietyleeni on melkoista myrkkyä. Elektroniikkateollisuudessa sitä käytettiin fluksin poistamiseen juotoksesta. Jo 1940-luvulla sen todettiin aiheuttavan munuais- ja maksasyöpää sekä geenimutaatioita. Ja sitä väitetään käytetyn taistelukaasuna Vietnamissa. "

 - Jarmo Stoor, Oulun Puuhahuoneella 21.8.2015. (myöhemmät korjaukset karvalankamatolla istuen jossain päin Oulua)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti